Rust en Bezinning & qigong

Meditatie

Meditatie is een oefening die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Het bevordert het aandachtig in het huidige moment aanwezig zijn en brengt ons uiteindelijk meer aandacht en  levensvreugde. Door regelmatig te mediteren kunnen we ons beter leren concentreren. Meditatie geeft rust en balans van binnen uit, waardoor het leven prettiger, zinvoller en intenser kan worden. Je kunt door te mediteren tot rust komen, stress beter het hoofd bieden, maar ook het gevoel krijgen meer verbonden te zijn met jezelf en je omgeving.

Mediteren is niet zweverig. Het is een beoefening “met beide benen op de grond”. Geworteld in het nu, hier aanwezig zijn. Niet altijd met je gedachten bij de toekomst of het verleden.

Bij de Binnenplaats mediteren we voornamelijk in stilte. In de inleiding voor een meditatie bespreken we soms traditionele vormen of besteden we aandacht aan oefeningen uit de hedendaagse mindfulness traditie. We wisselen de zitmeditatie af met een loopmeditatie. We hangen geen specifieke traditie aan en oefenen samen informeel, waarna we ervaringen uit kunnen wisselen.

Qigong

Bij De Binnenplaats zien wij in dat er een samenhang is tussen de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Qigong is een bewegingskunst die in China reeds eeuwen lang beoefend wordt om de gezondheid te bevorderen. De zachte, langzaam uitgevoerde bewegingen helpen ons lichaam te ontspannen en soepel te worden. Gewrichten, pezen, spieren en organen krijgen als het ware een zachte massage die heilzaam is. Door de rustig uitgevoerde bewegingen, ontstaat niet alleen ontspanning in ons lichaam, maar ook onze geest komt tot rust. Daardoor is het mogelijk dat er wat ruimte ontstaat om ook onze psychische problemen, zoals bijvoorbeeld stress, te verzachten.

Meditatie en Qigong wordt bij De Binnenplaats aangeboden door Fred van den Bos van de Stichting Rust en Bezinning. naar de website