Slaapproblemen kunnen een op zichzelf staand probleem zijn. Maar vaak is slapeloosheid -of insomnia- ook onderdeel uit gaan maken van bijvoorbeeld een depressie, een burnout, van stress of van lichamelijke pijnklachten.
Wanneer wakker liggen, niet uitgerust wakker worden een steeds groter probleem gaat worden, kunnen er allerlei nieuwe problemen ontstaan die het (weer) in slaap kunnen vallen steeds meer gaan belemmeren. Piekeren, frustratie, oplopende spanning en angst voor de nacht die weer komt. Dit alles helpt niet rustig in ons hoofd te worden zodat de slaap makkelijker over ons heen kan komen. Slechte slapers gaan zich vaak inspannen, dingen doen of juist laten met als doel beter slapen. Echter uiteindelijk kan slapeloosheid hier onbedoeld ook door verergeren.
Vraag aan goede slapers ‘wat doe jij om in slaap te vallen’? Zij zullen je antwoorden: ‘niets’. ‘Goed slapen is gewoon een kwestie van in bed stappen en je hoofd op het kussen leggen, en het geheim van goed slapen is opnieuw leren hoe je dat ‘niets’ doet. (Uit: ‘Slaap als een roos’ van Dr. Guy Meadows)
Bij slaaptherapie begeleiden we je in het terugvinden en verbeteren van een optimaal slaapritme. Hoe maak je weer verbinding met de gemoedstoestand waarin overgave aan slaap de ruimte krijgt.
Slaaptherapie bij De Binnenplaats:
- Anneke Oprel is Psychosomatisch oefentherapeut Mensendieck. Haar werkdagen zijn maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. naar de website