Mindfulness Based Cognitive Therapy

Mindfulness Based Cognitive Therapy is een groepstherapie van 10 bijeenkomsten voor mensen die merken dat ze leven op de automatische piloot. Mensen die merken dat ze in hun leven teveel uitstellen tot ‘straks als het weer rustiger is’. Of mensen die juist teveel met vroeger bezig zijn en blijven denken ‘was het toen maar anders gelopen’.
Mindfulness is het met aandacht leven in het hier en nu, zonder oordeel over wat nu is, maar met mildheid accepterend wat nu is. Door jezelf te trainen in mindful leven kunnen klachten als angst, stress en depressie afnemen en de kwaliteit van leven verhoogd worden. In de therapie wordt theorie aangeboden over mindfulness, maar staat vooral het oefenen in mindfulness en de CGT (Cognitieve gedragstherapie) centraal.

Ervaringen:

  • Stoppen met denken kan niet…..maar ik kan er nu beter mee omgaan
  • Ben me  meer bewust van bepaalde reacties en acties van mezelf en kies ervoor om soms niet te reageren
  • De lichamelijke signalen merkte ik altijd al wel op maar ging mijn grens steeds verder zetten. Nu luister ik sneller en probeer er dan aan toe te (sneller) geven, maar hierin heb ik nog een weg te gaan.
  • Ik heb deze training gevolgd na jarenlang te veel met werk bezig te zijn geweest. Zelfs in het weekend had ik mijn werk nog in mijn hoofd. Ik zei nooit nee. Nu ik terug wil naar een ander patroon merk ik dat Mindfulness me erg helpt, het geeft me veel steun. Vooral als ik terecht kom bij mijn schuldgevoel dan ervaar ik veel steun aan de bijeenkomst: gedachten zijn geen feiten.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek:

Onderzoek laat zien dat mindfulness effectief is zowel in een “normale” populatie als bij groepen in een therapeutische setting. Mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en brengt positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Tevens transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor, dat mindfulness toepasbaar is bij een grote verscheidenheid aan problematiek. Verschillende onderzoeken tonen aan dat mindfulness positieve veranderingen teweeg brengt bij een grote hoeveelheid verschillende psychische stoornissen en medische condities. Mindfulness is bij de behandeling van bepaalde problematiek zelfs superieur aan andere behandelmethoden. Meer lezen:  Rachel van der Meulen en Rob Brandsma, 2010: http://centrumvoormindfulness.nl/images/pdf/Onderzoek_MFN_aandachttraininginfo-3.pdf

Meer informatie?

De groepstherapie start bij voldoende aanmeldingen een of twee maal per jaar (voorjaar en najaar). Tijden en data zijn te vinden in de agenda.

Start en data MBCT groepstherapie: zie agenda

Kosten: zie tarieven

Voor meer informatie kunt u ons bellen op 06-133 06 049 of mailen naar: info@binnenplaats-ede.nl .

Zitmeditatie

Download 'Zitmeditatie'

Liggende Yoga

Download 'Liggende Yoga'

Staande Yoga

Download 'Staande Yoga'

Bodyscan

Download 'Bodyscan'

 

Reacties zijn gesloten.