Leven met pijn

Leven met pijn:

Een behandelprogramma voor mensen met die leven met pijn bestaande uit meerdere modules die los van elkaar gevolgd kunnen worden. Deze therapie maakt het mogelijk om op een andere manier te kunnen omgaan met de pijnklachten. In plaats van de strijd aan te gaan tegen de pijn, leer je de pijn te aanvaarden en toe te laten in het dagelijks leven.

Het modulaire programma bestaat uit verschillende individuele en groepstherapieën. Groepsonderdelen zijn een Mindfulnesstraining, een cursus slaapslim of groepspsychoeducatie over pijn. Individuele therapie kan worden gevolgd bij de oefentherapeut Mensendieck/psychosomatisch oefentherapeut, diëtiste, een eerstelijnspsycholoog of een haptotherapeut. Ook kan ergotherapie of een coach worden ingezet. In het behandelprogramma wordt uitgebreid aandacht besteed aan het aanbrengen van balans tussen activiteiten en rust en een evenwicht tussen bewegen en ontspanning. Vanuit verschillende invalshoeken bieden we een maatwerkprogramma aan dat  gericht is op het vergroten van vitaliteit.

Ervaring deelnemer  leven met pijn  2012

Ik ben bekend met een reumatische aandoening en hypermobiliteit , hierdoor maar ook door forse slijtage in mijn heupen heb ik het afgelopen jaar veel pijnklachten gehad. Op voorstel van Jolande Zewuster, psycholoog en Jeannet Scheffer, ergotherapeut ben ik aan de Mindfulness groep training voor mensen die leven met pijn deel gaan nemen.

Mijn hoop was daar meer rust door te gaan krijgen in mijn hoofd en een betere omgang te vinden met mijn negatieve gedachten en deze beter los te leren laten. Ik had niet hele duidelijke verwachtingen. Ik vond het erg prettig dat het in een groep is. Je ziet dan dat iedereen zo zijn problemen heeft in het leven met pijn.  Dit relativeert je eigen probleem. Ik wilde ook weer leren genieten van dingen en zag dat andere cursisten dat wel konden en gaf mij het perspectief dat dit toch weer mogelijk is.

Ik vond het meer een cursus dan een therapie, waarbij het boek waarmee wij werkten ook houvast gaf, dit vond ik heel prettig. Het is moeilijk om te zeggen wat precies door de cursus is gekomen en wat door verandering met een medicijn voor reuma wat ook depressieve gevoelens kan veroorzaken. Ik denk zeker dat de training een substantieel onderdeel heeft gevormd. Ik voel mij in ieder geval een stuk beter qua stemming dan begin van 2012. De winst van het traject is voor mij met name het minder piekeren geweest en daarnaast het onderkennen van de onjuistheid van mijn gedachtenpatronen. Ik ben realistischer gaan kijken naar wat ik nog kan en wat ik nog wil. Ik vond de meditatieoefeningen ook heel prettig en fijn, zij gaven mij vooral rust. Al lukt het mij op dit moment niet om goed vol te houden.  Wel heb ik net een App met Mindfullness oefeningen gedownload, hopelijk helpt dat wat om het in mijn dagelijks leven te blijven integreren. Ook met eten merk ik soms dat ik met meer aandacht eet, er zijn zo veel momenten in het leven waar je Mindfulness  kan oefenen.

Ervaring deelneemster mindful leven met pijn 2012

Op aanraden van Anneke Oprel, oefentherapeut, ben ik  me gaan oriënteren op mindfulness. Wat is het en wat zou ìk eraan kunnen hebben? Ik heb namelijk artrose in veel van mijn gewrichten en voerde bijna dagelijks een gevecht met mijn lijf. Onder andere door de website van Jolande Zewuster, psycholoog, was mijn nieuwsgierigheid gewekt en kreeg ik het gevoel dat een mindfulnesstraining mij veel zou kunnen leren in het beter omgaan met mijn pijn.

De training heeft mij uiteindelijk nog veel meer opgeleverd dan ik had verwacht. Ik verwachtte handvatten te krijgen om beter met mijn pijn om te gaan. Die heb ik gekregen door de oefeningen, door meer stil te staan bij de pijn kan ik mij beter ontspannen, ik kan beter aanvaarden dat de situatie is zoals die is. Maar daarnaast heb ik meer inzicht gekregen in mijn persoon en over mijn gedachtes over mijn pijn. Ook vond ik het waardevol om te zien hoe andere groepsdeelnemers met pijn omgaan.

Vanuit mijn overtuiging ‘ik heb het nu eenmaal, het is niet anders en ik moet gewoon maar doorgaan’, heb ik bij de mindfulnesstraining bij Annemie Janssen, haptotherapeut, geleerd en ervaren dat ik ‘bij mezelf mag blijven’. Ik ben aardiger geworden voor mijn pijn. Door bij mezelf te blijven, kan ik beter voelen wat goed voor mij is en maak ik bewustere keuzes in wat ik wel of niet doe. Ik kan zeggen dat ik een gelukkiger mens geworden ben en wie wil dat niet?

De training is nu een half jaar geleden en ik kan zeggen dat het deel van mijn manier van leven is geworden ook al zijn er best moeilijke momenten. Als ik visite heb en ik zit te lang, kan ik niet de visite wegsturen. Maar ik kan van het bezoek genieten en beter voor mezelf zorgen door mij daarna weer meer beweging of rust te gunnen. Ik kan daar over het algemeen een goede balans in vinden.

Meer informatie?

Het behandelprogramma “Leven met pijn” kan op elk gewenst moment starten bij één van de behandelaren van de Binnenplaats. Groepsonderdelen hebben wel vaste startdata: zie agenda

Kosten: zie tarieven 

Voor meer informatie kunt u ons bellen op 06-133 06 049 of mailen naar: info@binnenplaats-ede.nl ,

Reacties zijn gesloten.