Behandelingen en agenda

Bij De Binnenplaats kan je met je vragen terecht, of die nu over psychische of lichamelijke klachten gaan of allebei. De verschillende specialisten, zoals een coach, GZ-psycholoog, psychosomatisch oefentherapeut, kinderpsycholoog, psychiater en diëtist luisteren echt naar je en helpen je samen op weg met bijvoorbeeld deze behandelingen:

Groepen en agenda

In ons samenwerkingsverband zoeken we elkaar op en werken we samen in individuele behandelingen op maat. Daarnaast ontwikkelen we gezamenlijk concrete themaprogramma’s. In deze programma’s verbinden we lichaam en psychische gesteldheid, maar ook  leeftijdsgroepen die vaak kunstmatig gescheiden worden in de zorg: volwassenen en kinderen. In de programma’s bundelen we onze specialismen en versterken we elkaars deskundigheid.

Naast een uitgebreid aanbod voor volwassenen is er bij de Binnenplaats ook een aanbod gericht op (aanstaand) ouders en hun kinderen. Bij de Binnenplaats gaan we er vanuit dat ouders en kinderen als onlosmakelijke eenheid moeten worden gezien. Als er problemen zijn bij een kind heeft dat een sterke invloed op de lichamelijke en psychische gezondheid van ouders. En lichamelijke en psychische problemen van ouders hebben ook een sterke invloed op de ontwikkeling van kinderen. Wij bekijken ouders en kinderen dan ook met aandacht samen vanuit deze eenheid.

Binnen de Binnenplaats worden, naast de individuele praktijken van de teamleden, gezamenlijk de volgende behandelingen aangeboden:

 • MBCT – Mindfulness Based Cognitive Therapy is het met aandacht leven in het nu, zonder te oordelen, maar met mildheid accepterend wat nu is.
 • MBSR – Mindfulness Based Stress Reduction.Dit mindfulnessprogramma is geschikt voor iedereen. Iedere volwassene, oud of jong, met of zonder klachten is welkom en kan ervan profiteren.
 • Leven met pijn – een  therapie die bestaat uit meerdere modules voor mensen die leven met pijn, waarin aandacht is voor acceptatie, bewustzijn, beweging, voeding en de dagelijkse leefomgeving. Er zijn modules Psychoeducatie, MBSR,  Slaapslim, Voedingsadvies bij pijnklachten, Psychosomatische oefentherapie en psychologische zorg.
 • Dit is jouw leven – ervaar jij veel stress in je leven? Lukt het je niet of maar beperkt om te genieten van de dingen die in je leven gebeuren? Het gaat in deze
  cursus over het loslaten van bepaalde patronen. Het gaat om ruimte te maken en jezelf toe te staan om te zijn wie je bent. Om daarvanuit vreugde te ervaren, jezelf te ontplooien en verbondenheid te ervaren. De cursus is gebaseerd op de positieve psychologie.
 • Slaap Slim – slapen kun je leren. Iedereen slaapt wel eens slecht. Dit heeft niet direct gevolgen voor de gezondheid. Maar als je langere tijd slecht slaapt neemt de vermoeidheid toe en ervaar je steeds meer beperkingen in je functioneren.Het doel van de cursus is de klachten (niet inslapen/niet doorslapen/niet voldoende uitgerust zijn na de slaap) als gevolg van slapeloosheid dusdanig te verminderen dat lijden of beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren zijn verminderd.
 • Eten (g)een probleem – een  aandacht gerichte therapie bij de dietist en zo nodig de psycholoog die zich richt op bewustwording, lichaamsbeleving, acceptatie en bewuste keuzes leren maken op het gebied van eten, bewegen en omgaan met stress.
 • Druk druk druk – een op speltherapie, mindfulness en sensorische informatieverwerking gebaseerde therapie voor drukke kinderen en hun ouders, waarbij op een speelse manier gewerkt wordt aan motoriek, prikkelverwerking en aan mindfulness in het gezin.
 • Ouder-Kind-behandeling –  De relatie tussen baby’s en kinderen en hun ouders– begeleiding en behandeling gericht op de relatie tussen motoriek, beleving, gedrag, voeding en omgeving.
 • Compassie training -Compassie is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden. Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Maar compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker.

Start Mindfulnesstraining  2020 . Dinsdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur.

Startdatum: 7 april 2020, bij voldoende aanmeldingen

 • 7, 14, 21 april
 • 12, 19, 26 mei
 • 2, 9 en 16 juni

(28 april en 5 mei geen les)

Start “Dit is jouw leven” groep.  Woensdagochtend van 9.30 uur tot 11.30 uur. 

Startdatum: bij voldoende aanmeldingen

Start  “Slaap Slim – slapen kun je leren” groep. Donderdagmiddag 16.30 uur tot 17.45 uur.

Startdatum: bij voldoende aanmeldingen.

Start Mindfulness groep voor moeders en baby’s en peuters 2019. Dinsdagochtend van 09.30 uur tot 11.30 uur.

Startdatum: najaar 2019,  bij voldoende aanmeldingen

Opfrisavonden voor deelnemers die in het verleden een Mindfulnessgroep bij ons of elders gedaan

Nog geen nieuwe data in 2019 bekend

Kosten voor deelname aan de opfrisavonden €15,-

Stilte avond. Voor deelnemers die bekend zijn met Mindfulness.

Nog geen datum bekend

Kosten voor deelname aan de Stilte avond €15,-

Reacties zijn gesloten.